Accountancy Vanmorgen

AV Peilstok

De markt voor accountants- en administratiekantoren kent veel spanningen. Zo is er de spanning tussen de auditdeskundige die kritisch naar de onderneming kijkt en de samenstelprofessional die naast de ondernemer staat. Er is een spanning tussen de op feiten gerichte accountant en de meer commercieel genegen adviseur. Een spanning tussen de op continuïteit gefocuste accountant en de accountant die zich voorbereidt op liquidatie of faillissement van de onderneming die zijn klant is. En er is een spanning tussen de accountant die naast zijn ondernemende klanten staat en de accountant die zelf ondernemer van zijn eigen praktijk is en ook zijn eigen rekeningen betaald wil zien.

In het jaar 2021 zijn al die genoemde spanningen groten geworden, zo groot, dat ze voor de meeste accountants en administrateurs inmiddels voelbaar zijn.

Althans, dat is de stelling die we wilden peilen. Na coronajaar 2020 maakt het de huidige Accountancy Vanmorgen Peilstok relevanter dan ooit. Want waar gaat het heen met de markt voor accountants- en administratiekantoren? Corona betekent meer werk, mede dankzij de ruime maatregelen van overheidssteun. Maar het betekent ook meer verantwoording, of, indien die verantwoording zelf onverantwoord wordt, meer momenten van de waarheid. Corona betekent ook een versnelde digitalisering van de accountancy, en een groter gevoel van urgentie voor professionals in deze markt om de digitale revolutie serieus te nemen.

In die verschuivingen wil Accountancy Vanmorgen helderheid scheppen. Hoe zit het nu precies?

Met de Peilstok van dit jaar wil de redactie van Accountancy Vanmorgen de markt presenteren zoals die wordt ervaren en tegelijk de vakdeskundigen een spiegel voor te houden. We hopen dat dat gelukt is. Veel leesplezier!

Wilbert Geijtenbeek

Hoofdredacteur van Accountancy Vanmorgen