Assistent-accountant Ozzie Gommers volgt de geïntegreerde post-hbo-accountantsopleiding van Markus Verbeek Praehep. Omdat hij zo in drie jaar tijd de AA-titel kan behalen, studeert hij efficiënter. Zijn werkgever, Gerrit Boonzaaijer, is onder de indruk: ‘Studenten kunnen eerder als volwaardig accountant meedraaien.’

Door Ellis Emeis

‘Ik houd wel van een beetje tempo tijdens mijn studie’

‘Jonge mensen in opleiding houden ons team scherp’

Ozzie Gommers

Assistent-accountant Boonzaaijer & Merkus Accountants & Adviseurs

Gerrit Boonzaaijer

Vennoot Boonzaaijer & Merkus Accountants & Adviseurs

Ozzie Gommers (25) werkt als assistent-accountant bij Boonzaaijer & Merkus Accountants & Adviseurs in Bilthoven. Hij volgt daarnaast de geïntegreerde post-hbo-accountantsopleiding van Markus Verbeek Praehep.

‘Ik koos voor deze opleiding, omdat ik wel van een beetje tempo houd. Normaal gesproken volg je, na het behalen van je bachelor, eerst de theoretische opleiding Accountancy AA. Daarna begin je aan de praktijkopleiding. Dit traject duurt minimaal viereneenhalf jaar. Maar met de nieuwe geïntegreerde opleiding doe je theorie en praktijk in één keer. Zo ben je al na drie jaar accountant. Het betekent dat je meer tegelijk moet doen, maar ook dat je sneller en efficiënter studeert. Praktische insteek Het grote voordeel vind ik dat je de theoretische kennis meteen in de praktijk toepast. Dat werkt het best. Als je eerst alleen maar theorie krijgt, is de kennis weggezakt als je er werkelijk mee aan de slag gaat. Mijn ervaring is ook dat theorie belangrijk is, maar dat het in de praktijk vaak anders uitpakt. Het theoretische deel van de opleiding telt zes modules. Vrijstelling ‘Omdat ik ook mijn bachelor haalde bij Markus Verbeek Praehep kreeg ik vrijstelling voor één module. Ik volg de vijf resterende modules: Auditing in het MKB, ICAIS IT, Fiscale advisering, Aan assurance verwante opdrachten en Financiering. Bij deze modules worden praktijkopdrachten verlangd of afgesloten met schriftelijke examens.

Ik kan iedereen de geïntegreerde opleiding aanraden. Maar het is wel een pittig traject: mensen die de opleiding overwegen, moeten nagaan of ze voldoende tijd beschikbaar hebben.

Keuze voor accountancy ‘Ik leerde dit kantoor in 2013 kennen tijdens mijn mbo-opleiding accountancy. Ik zocht een stage en mocht hier als bijbaantje blijven werken. Hoewel ik nog een jaar fysiotherapie studeerde, ik wilde mensen van obesitas afhelpen, koos ik uiteindelijk voor de accountancy. Dat was trouwens ook te danken aan dit team; zij wisten me over te halen carrière te maken in de accountancy. Ideale combinatie werken en studeren ‘Aanvankelijk overwoog ik de voltijdopleiding Accountancy te volgen. Ik was namelijk bang dat ik het studentenleven zou missen. Maar mijn werkgever kwam mij tegemoet door mij voldoende vrije dagen te geven. Achteraf ben ik blij met deze keuze. Werken én in deeltijd studeren is voor mij ideaal. Het accountancyvak biedt mij volop uitdaging. Ik puzzel graag met cijfers en vind het leuk klanten te adviseren over hun business. Omdat dit accountantskantoor met twintig mensen relatief klein is, krijg ik veel verantwoordelijkheid. Volop kansen ‘Eén keer in de twee weken krijg ik les. De lat ligt hoog, merk ik. Zo moet je praktijkopdrachten verdedigen; de docenten beoordelen of je de kennis echt beheerst en kijken kritisch naar je beroepshouding. Als ik mijn AA-titel heb behaald, wil ik me verder verdiepen in IT. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hier liggen nog volop kansen voor het accountancyvak.’

Gerrit Boonzaaijer (61) is vennoot van Boonzaaijer & Merkus Accountants & Adviseurs in Bilthoven. Hij begeleidt jonge collega’s als Ozzie Gommers en hecht aan een lerende organisatie.

‘Ons kantoor heeft momenteel vijf accountants in opleiding. Vier studenten, onder wie Ozzie, studeren voor hun AA-titel bij Markus Verbeek Praehep. Een andere collega volgt de opleiding aan Businessuniversiteit Nyenrode en zal RA worden. We willen graag een lerende organisatie zijn. Dat past ook bij een accountantskantoor, vind ik. Het is voor ervaren professionals heerlijk werken met jonge mensen. Het houdt ons scherp. We bespreken regelmatig vakinhoudelijke zaken en discussiëren over ethische dilemma’s. Tijd vrijmaken voor collega’s ‘Als werkgever geef ik mijn mensen veel verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor accountants in opleiding. Afhankelijk van hoe de klant er tegenover staat, zijn zij doorgaans het eerste aanspreekpunt. Ze houden de fiscale planning bij, verzorgen belastingaangiften en geven kleine adviezen. Een lerende organisatie word je niet vanzelf – als werkgever moet je er tijd voor vrijmaken. Je moet collega’s in opleiding willen helpen. Als je enkel omzet wil genereren, kun je het beter niet doen. Wij profiteren ook van de praktijkopdrachten ‘Ik ben zeer tevreden over de professionele ontwikkeling van Ozzie. Hij heeft veel kennis, is gedreven en consciëntieus. Omdat al onze AA-accountants hun titel behalen via Markus Verbeek Praehep, is het moeilijk vergelijken met andere aanbieders, maar ik vind de kwaliteit van dit opleidingsinstituut van hoog niveau. Het is prijzenswaardig dat er nu ook een geïntegreerde opleiding is. Studenten zijn sneller klaar en kunnen eerder meedraaien als volwaardig accountant. Van de praktijkopdrachten profiteren wij soms ook. Zo moest Ozzie recentelijk de controle uitvoeren voor een NOW-aanvraag. Daar waren we toen nog vrij onbekend mee.

‘Ozzie en de andere collega’s in opleiding zijn waardevol voor ons kantoor. Ook wij hebben last van het tekort aan accountancyprofessionals. De situatie is nog niet ernstig, maar de werkdruk ligt soms net te hoog. We zouden het liefst nog twee accountants willen aannemen.

We betekenen veel voor ondernemers ‘Andersom hebben we jonge accountants veel te bieden. Met onze twintig medewerkers zijn wij weliswaar een kleine speler, maar we hebben een breed klantenbestand. We bedienen advocatenkantoren, huisartspraktijken, sportscholen, maar ook bouw- en transportbedrijven. We betekenen veel voor deze ondernemers, denken mee over hun business, maar adviseren bijvoorbeeld ook over opvolgingskwesties. Auditing is voor studenten heel belangrijk ‘Terwijl veel kleine kantoren de controlewerkzaamheden afstoten, zijn wij groot genoeg om auditing aan te bieden. Voor studenten is dat heel belangrijk – elke AA-accountant moet namelijk ervaring opdoen met controlewerkzaamheden.’ Potentiële opvolger ‘Ik ben blij dat we Ozzie hebben kunnen behouden voor de accountancy. Hij overwoog even om fysiotherapeut te worden – gezien zijn kwaliteiten was het zonde geweest als hij dat had gekozen. Als Ozzie zijn titel heeft behaald, zal hij nog van grote waarde zijn voor ons kantoor. Wellicht volgt hij mij ooit zelfs op als vennoot. Dat acht ik niet onmogelijk.’